Gaby Kaihatu

zangeres

www.vocalsbygaby.nl


foto Hans Boer

En jij bent...?


[01] vertel iets over je jeugd…

Ik kom uit een muzikaal gezin en kon volgens mij al eerder zingen dan praten! Ik ben letterlijk tussen de schuifdeuren gestart met zingen en vond als heel klein meisje applaus al geweldig!

[02] wat zijn je gedachten over het conservatorium?

Een waardevolle periode waarin je ineens met heel veel gelijkgestemden in contact komt. Ze zeggen toch dat je pas echt leert rijden als je je rijbewijs hebt; ik heb pas echt leren zingen en performen toen ik mijn diploma op zak had.

[03] wie zijn je geliefde inspirerende artiesten?

Dat wisselt per periode (lees: leeftijd) maar op dit moment inspireert een zanger als Gregory Porter me heel erg. De stem, de rust, de interpretatie. En ik luister ook altijd graag naar Chet Baker. Verder inspireren goede big bands, mooie orkesten, fijne meerstemmigheid ook altijd enorm. En tot slot: ik houd van mooie songteksten.

[04] wat zijn buiten muziek je inspiratiebronnen?

Mensen, emoties, natuur, yoga.

[05] vertel iets over je instrument…

Tegen kinderen die voor het eerst op zangles komen, vertel ik altijd dat we een bijzonder instrument hebben; je hebt het namelijk altijd bij je… en zo voelt het ook; mijn instrument dat ben ik zelf! Je stem wordt gevormd door je leeftijd en levenservaring, door je gemoedstoestand van dat moment en door je gezondheid. Een prachtig en kwetsbaar instrument!

[06] vertel iets over je projecten…

Als zangeres treed ik (momenteel minder dan ik zou willen) op in kleine bezetting oa. met mijn gitaarspelende man, af en toe zing ik nog steeds met Vocalgroup Sisters en mag ik meezingen in gelegenheidsformaties zoals op 5 aug aanstaande met Jazz aan de Amer in de Observant, Amersfoort Jazz Club Nights. Daarnaast geef ik veel les, zowel privé zangles als zanglessen aan Theaterklassen en lagere schoolklassen en sinds kort ook muzieklessen op een lagere school. Ik schrijf graag songteksten en maak soms zelf de liedjes voor het onderwijs. Einde van de zomer werk ik samen met een dans- en drama collega aan de Theater4daagse hier in Baarn. Dat is altijd erg leuk om te doen.

[07] toekomstplannen?

De toekomst als uitvoerend musicus is onzeker geworden. Ik wil erg graag blijven zingen. Tijdens de verplichte thuisquarantaine hebben we veel muziek opgenomen, vaak ook in opdracht, met een speciale persoonlijke boodschap. Die “dienst” zou ik graag wat meer willen uitbreiden en beter in de markt willen zetten. Verder zal ik meer het muziekonderwijs in gaan en ik hoop ook meer betrokken te kunnen worden bij het ontwikkelen van lesmateriaal. Ik ben nog niet toe aan een carrière switch dus ik hoop nog heel lang met zingen mijn geld te kunnen verdienen!

[08] met wie zou je nog eens willen werken?

Tja, dan toch dat duet met Gregory Porter..!!

[09] Nederland Muziekland?

Er is ongelofelijk veel talent en vakmanschap in Nederland. Ik ben alle talentenjachten en het overmatig gebruik van autotune meer dan zat, maar afgezien daarvan is er genoeg prachtige muziek om naar te kijken en te luisteren!

[10] Tip iemand uit de Next Generation?

De jeugd heeft de toekomst! Initiatieven als het Nationaal Jeugd Jazz Orkest vind ik geweldig. Ze zijn onbevangen en ook nog onervaren, maar je hoort en ziet vooral de passie en de potentie van al die jonge talenten. Heerlijk!