Jessica de Boer

jazz singer / songwriter

website van Jessica

En jij bent...?


[01] vertel iets over je jeugd…

Ik ben geboren in Rotterdam, op mijn zevende verhuisden we naar Houten. Mijn ouders waren wel muzikaal, maar geen artiesten. Ik zong in kerkkoren en kerkbandjes, groeide op met Gospel. Zo kwam ik er achter dat ik een zangstem had. Langs die weg kwam ik in de groep van Kinga Bán, mijn vroegere zanglerares, een “reli-popster” in Nederland. Met haar heb ik veel ervaring mogen opdoen.

[02] wat zijn je gedachten over het conservatorium?

Ik kwam uit de Gospelhoek en leerde op het conservatorium (in Utrecht) pas de jazz kennen. Dat is een stevige leerschool, zeker voor perfectionisten. Je voelt de druk van “de jazzpolitie”, ook bij het componeren: klinken mijn akkoorden wel ingewikkeld genoeg? Terwijl ik in het Oude Pothuys, waar ik echt een abonnement had, dan weer funk en pop stond te zingen. Er komt van alles op je af, een bombardement. Op een gegeven moment heb ik even afstand genomen, om eens grondig te bepalen wat ik wél en níet wilde. Uiteindelijk heb ik een hele leuke tijd gehad op het conservatorium! Omdat je met sommige docenten intensief één op één samenwerkt bouw je ook echt een band op, dat is leuk.

[03] wie zijn je geliefde inspirerende artiesten?

Op de eerste plaats Esperanza Spalding, daar word ik zielsgelukkig van, die draai ik grijs. Van die lange melodiën die uitwaaieren over drie octaven, dat heb ik van haar. Ook Zara McFarlane  en Somi. Van de jazzdiva’s luister ik het liefst naar Sarah Vaughan. Ella is natuurlijk ook goed, maar ik kan daar niet uren achter elkaar van genieten.

[04] wat zijn buiten muziek je inspiratiebronnen?

Het leven… natuur, mensen, klanken en geloof. Dat laatste zit in mij, en daarmee ook in mijn muziek. Bepaalde thema’s die bij mijn levensovertuiging horen, verwerk ik in mijn nummers. Daaruit is bijvoorbeeld ‘Share’ ontstaan.

[05] vertel iets over je instrument…

Mijn stem is mijn instrument. Ik zing over het algemeen met weinig vibrato, vaak helder en warm. Ik heb best wat met mijn stem moeten worstelen voordat ik hem/haar/het kon laten doen wat ik wilde! Het heerlijke van zingen vind ik dat je er zoveel expressie in kunt leggen en allerlei variaties in je klank kunt aanbrengen. Als ik improviseer probeer ik zoveel mogelijk direct vanuit mijn hart/lichaam te zingen. Af en toe gaat m’n hoofd helemaal uit, en kom ik in een flow terecht waarin ik me super vrij voel. Heerlijk is dat!

[06] vertel iets over je projecten…

Ik speel veel in duo met gitaar of piano, in allerlei settingen. Al jaren zing ik in een band waarmee we Top2000 gerelateerde concerten geven in theaters en kerken. Qua grote jazzpodia heb ik met Matthew Herbert Brexit Big Band op NSJ en Middelheim gespeeld, mooie festivals. Ik richt me nu vooral op het Jessica de Boer Quintet, waarmee we zojuist op het UJazz Fest 2020 speelden. We zijn in voorbereiding van een album. De bezetting wordt afhankelijk van de setting uitgebreid met nog twee vocalen. Ik schrijf mijn nummers zelf (sommige in samenwerking gitarist Eric Brugmans). Een track is al online uitgebracht: ‘Share’. Maar ik wil dat niet haasten. Ik wil dat niet achteloos doen.

[07] toekomstplannen?

Een album opnemen. Een tour in het buitenland zou tof zijn! Misschien dat ik op een gegeven moment nog een master opleiding wil doen aan een ander conservatorium.

[08] met wie zou je nog eens willen werken?

Esperanza Spalding… a girl can dream (Esperanza, als je dit leest: bel me!). En natuurlijk het Metropole Orkest!

[09] Nederland Muziekland?

Ik denk dat er zeker veel moois gebeurd en veel talent is. Maar qua (media) aandacht zou ik Nederland niet zo’n divers muziekland noemen. Ik denk dat een groot deel van de Nederlanders niet weet wat Nederland in huis heeft naast de mainstream muziek.

[10] Tip iemand uit de Next Generation?

Oeh, dat is lastig. Ik voel mij zelf nog aardig jong, haha. Dan zou ik Manon Nijenhuis noemen, ze schrijft hele gave nummers en is super toegewijd!