Jazz aan de Amer

Topjazz live in de Observant Amersfoort

Jazz aan de Amer is een initiatief van de Baarnse schrijver/pianist en concertorganisator Stormvogel, teneinde de krachten te bundelen op het gebied van promotie van jazz en geïmproviseerde muziek in midden-Nederland. De aftrap vindt plaats tijdens de nieuwe wekelijkse concertserie in de Observant, Amersfoort Jazz Club Nights, op woensdag 5 augustus. Stormvogel ontvangt dan prominente artiesten uit de Nederlandse jazz en fusion, afkomstig uit Gooi & Eemland, waaronder Peter Lieberom (sax), Ruud Breuls (trompet), Peter Tiehuis (gitaar) en Arno van Nieuwenhuize (drums), allen bekend van het Metropole Orkest. Op basgitaar Marre de Graaff, exponent van The Next Generation. Bijzondere gastrol wordt vervuld door de oor- en oogstrelende zangeres Gaby Kaihatu. Kaarten dienen besteld via www.observant.nl

Jazzklimaat

Initiatiefnemer Stormvogel werd geboren en getogen in Baarn. Hij studeerde jazz aan het Hilversums Conservatorium, stond met Semmy Prinsen aan de wieg van jazz in Artishock Soest, met Peter Lieberom in Eemlust Baarn en met Alexander beets in De Observant Amersfoort. Sinds 2006 is hij nauw verbonden aan festival Amersfoort Jazz. “Er heerst in midden-Nederland een echt jazzklimaat, enerzijds dankzij het omroepwezen, de orkesten en de Sesjun shows van Cees Schrama in Nick Vollebregt, anderzijds dankzij 42 jaar festival Amersfoort Jazz, een evenement met nationale allure. Een veelzijdige fusion van diverse na-oorlogse jazzstijlen, swing, modale cool jazz tot en met postbop, soms ook een randje freejazz, zoals in Artishock Soest. Er wonen superveel topmusici in de regio, en tegelijk heel veel kenners en liefhebbers; een uitgelezen kapstok om onze live jazz aan op te hangen. En daar is nog altijd veel behoefte aan!"

Het begon in 2003 met wekelijkse concerten op zondag door de Baarnse speelkameraden Stormvogel & Lieberom. Mede dankzij een intensieve promotie (onder meer via de wekelijkse ‘jazzbrief’) werd allengs een trouw publiek naar de Eem gelokt, dat kon genieten van gastoptredens van topartiesten als Benjamin Herman, Lucas van Merwijk, Tineke Postma, Ben van den Dungen, Eef Albers en vele anderen. Het intitiatief werd geloofd en geprezen in de media, Gooi & Eemlander, Amersfoortse Courant en het haalde de Volkskrant als voorbeeld voor onafhankelijk jazz-ondernemerschap. Het werkterrein werd uitgebreid tot Hilversum, Loosdrecht, Eemnes, Amersfoort, Weesp, Tienhoven en Soest. In 2004 doopte Stormvogel de concertavonden voor het eerst 'Amerland Concerten’.

Amer Award

Het idee om een Eemlands jazzkollektief te vormen kreeg nadien gestalte tijdens Festival de Muzen (2006 t/m 2008 in Theater de Speeldoos Baarn, Artishock en Openluchttheater Cabrio Soest). Een terugkerend item was de uitreiking van de Amer Award aan een cultureel persoon die zich voortdurend onderscheidt maar zelden onderscheiden wordt. De uitreiking van de Amer Award, een kunstwerk van een Eemlandse kunstenaar, ging gepaard met een tribute concert. Winnaars waren Tony Vos, Cees Schrama, Semmy Prinsen en Rob van den Broeck. Jazz aan de Amer is daarna als promotie-koepel ingezet door festival Amersfoort Jazz van 2009 t/m 2013.

Nu

Anno 2020 wordt Jazz aan de Amer nieuw leven ingeblazen. Er wordt samenwerking gezocht met diverse artiesten, organisaties, media, podia en festivals in Gooi & Eemland, maar ook in de Provincie Utrecht en aanpalende regio’s. Het initiatief gaat gepaard met een website (jazzagenda), een podcast en een wekelijks radioprogramma (zondags 18.00 - 19.00 uur). Ook de Amer Award keer terug.

de foto is van Peter Putters