Stormvogel presents Jazz aan de Amer

Afwisselend, intrigerend, spannend

Amersfoort Jazz Club Nights | 5 augustius 2020 | Observant, Amersfoort

tekst: Dietmar Terpstra (Jazzism)

foto: Job Kaihatu / Hans Boer

foto Job Kaihatu

foto Peter Putters

foto Peter Putters

foto Peter Putters

Onder schier Mediterrane omstandigheden vond afgelopen woensdag alweer de vijfde Amersfoort Jazz Club Night plaats. Na onder meer Hans Dulfer en Deborah Carter was nu de beurt aan de Baarnse toetsenist Storm Bakker, die onder de nom de plume Stormvogel presents Jazz aan de Amer een podium vol klasbakken had uitgenodigd.

Afwisselend

Achter de drums trof het tachtigkoppige publiek, keurig op anderhalve meter, Arno van Nieuwenhuize aan, die samen met de even jonge als getalenteerde bassist Marre de Graaff de toon zette voor twee zeer afwisselende sets. De band opende met Nothing Personal van Michael Brecker en Don Grolnick, waarbij tenorsaxofonist Peter Lieberom meteen van leer trok. Speciaal voor de bekendste onbekende gitarist van Nederland Peter Tiehuis was er een uitgebreide set nummers van Pat Metheny (overigens deels zeer terecht opgedragen aan de recent overleden Metheny-toetsenist Lyle Mays).

Voor de ‘echte’ jazzliefhebbers zong Gaby Kaihatu (wat een stem!) de sterren van de hemel in een aantal Braziliaans en traditioneel getinte jazznummers, waarbij een glansrol was weggelegd voor trompettist Ruud Breuls.

Awakening

Het merendeel van de tweede set was weggelegd voor de suite Awakening van de hand van Stormvogel, een intrigerend stuk dat niet in een genre valt te vatten. Te horen waren jazzinvloeden, maar ook vleugen prog en symfo. Spannende muziek, die deels al dateert uit 1990 en wellicht dit jaar voor het eerst op plaat verschijnt. Gaby Kaihutu mocht de avond op bij de atmosfeer passende wijze afsluiten met een funky versie van het aloude Summertime.

Volgende week is het Observant-podium voor onder meer Izaline Calister en Ellister van der Molen. De aangekondigde Thaise saxofonist Koh Mr.Saxman moet helaas vanwege coronaredenen verstek laten gaan.

Voor meer informatie: www.observant.nl

foto Hans Boer