Wervelende start van nieuwe Jazzclub Leusden

Gevestigde namen en jong talent

________________________________________________

Van de AmerJazz-redactie


Zondag 20 maart togen wij vol verwachting naar Four Seasons in Leusden, waar met een nieuwe maandelijkse concertreeks het lokale muziekgebeuren weer leven in wordt geblazen. Letterlijk geblazen, want de man achter het nieuwe initiatief van Stichting Leusden Jazz is -hoe kan het ook anders- tenorsaxofonist Alexander Beets, die ook de organisator is van de jazzfestivals in Amersfoort en Leusden en de concertserie in de Observant.

Jazzdiva

Het eerste concert in de maandelijkse serie werd gegeven door niemand minder dan de bekende zangeres Deborah J. Carter & The Round Midnight Orchestra. 'Grand Ladies of Swing' is de nieuwe theatervoorstelling over de bekende Amerikaanse jazzdiva's Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan en Nina Simone. Deborah Carter , zelf van origine een Amerikaanse, voelde zich in de sfeervolle Four Seasons als een vis in het water. Als geen ander weet zij de essentie van de grote diva's te raken, hun levens te illustreren met anekdotes en hun bekende songs te vertolken, gelukkig zonder ze imiteren of persifleren. Zij genoot daarbij zichtbaar van het van meet af aan stomende octet, bestaande uit de crème van de Nederlandse jazz, naast gevestigde namen ook aanstormend talent.

Oude meesters

De muzikale teugels waren in handen van de stoïcijnse contrabassist Marius Beets en als solisten schitterden om beurten de saxofonisten Ben van den Dungen, Alexander Beets en Rolf Delfos , die met gezonde rivaliteit de muzikale degens kruisten. Elk van hen heeft zijn eigen kwaliteit. De één ratelt, de ander reutelt en de derde riedelt, en het gezamenlijke rieten- en kleppengeweld zal de luisteraar op de eerste rij ongetwijfeld nog dagenlang heugen.

Jonge honden

De jonge honden waren vandaag de stevig swingende drummer Mitchell Damen en trompettist Ernesto Montenegro , die zich als invaller niet alleen knap staande hield, maar gaandeweg de lead met steeds meer verve neerzette. En dan was er nog pianist Sebastiaan van Bavel, 10 jaar geleden winnaar van het Prinses Christina Concours en de Dutch Jazz Competition. Hij toonde vooral in de ballads aan dat hij het predikaat 'talent' definitief ontstegen is. Met zijn eigengereide voicings gaf hij blijk van zijn inspiraties buiten het jazz genre, zoals Frans impressionisme en Indiase raga. Maar ook in de swingstukken stond hij zijn mannetje, door meedogenloos ritmisch spel op de elektrische piano (zonder pedaal!).

Nazit

Enfin, het dak ging eraf en het publiek -dat in grote getale was komen opdagen- klapte de handen stuk. Na afloop van het optreden keek Alexander Beets tevreden terug op een succesvolle middag. Nippend aan een welverdiende borrel kijkt de organisator alweer vooruit. "We hebben tot en met december een mooie lijst van artiesten in petto, met onder meer Saskia Laroo, Soulmates, Licks & Brains en Mrs.Hips. Toegankelijke jazz, met de nadruk op swing en soul, muziek die iedereen aanspreekt. Een mix van oude meesters en aanstormend talent. 10 april is de volgende editie, dan vertoont de levende legende Rob Agerbeek zijn pianokunsten met het Bas Toscani/Sven Rozier Quintetfeaturing de piepjonge vocaliste Maud."

Nadat de tafels in Four Seasons geschikt zijn, gaat het publiek met de artiesten aan tafel. Een unicum, dat zorgt voor extra cachet en verbinding. "We hadden vandaag meer dan 100 bezoekers," zegt Beets tot besluit, "het bewijst dat we voorzien in een sterke behoefte. Leusden is altijd een jazz-town geweest. In de jaren 90 speelde ik hier al met mijn broers, nu is het een thuiswedstrijd. Ik loop straks fluitend naar huis!"