Leo Janssen in Amersfoort | foto Peter Putters

Leo Janssen tenor & sopraan saxofoon

Saxofonist Leo Janssen geldt als één van de meest veelzijdige rietblazers van Europa, die een onbegrense melodisch bewustzijn koppelt aan een weergaloze techniek en een heldere klank. Als Limburgse jongen groiede hij op in de Harmonie & Fanfare traditie. Hij voltooide zijn studie klassiek saxofoon aan het conservatorium van Maastricht (bij Norbert Nozy) in 1982 en vervolgde zijn studie op het gebied van lichte muziek aan het Hilversumse conservatorium, waarvoor hij naar Amerland verhuisde . Zijn leraar was tenorist Ferdinand Povel, die hem in hevige mate inspireerde. Andere inspiratiebronnen waren Coltrane, Malach, Garbarek en (even later) Bendik Hofseth, met wie hij inmiddels dik bevriend is. Medio jaren '80 trad hij toe tot de band van gitarist Eef Albers en in dezelfde tijd werd hij lid van het Metropole Orkest (waar hij tot op de dag vandaag de rol van eerste tenor vervult). In 2000 maakte hij als solist met het orkest het album 'Shadow & Light',

Janssen is een graag geziene gast bij sessies in Amersfoort en omstreken. Hij schuift graag aan bij artiesten als Eef Albers, Peter Tiehuis, Thijs Borsten, Koos Wiltenburg, Egbert Derix, Arno van Nieuwenhuize, Mousse Pathe M’baye, Marco van Os en Stormvogel. In 2003 begon hij zijn project 'Echoes of the Mind', waarvan inmiddels verschillende albums het licht zagen. Zijn band bestaat uit Peter Tiehuis, Arno van Nieuwenhuize, Xander Buvelot, Martin Gort en Stormvogel.

Leo Janssen geeft in Amersfoort saxofoon- en klarinetles, aan ver gevorderde spelers, of exceptioneel getalenteerden. Hij is tegenwoordig ook als docent 'techniek' verbonden aan het conservatorium van Amsterdam.